HTML

elbasztuk.blog.hu

Különféle értelmetlenségek, hibák bemutatása, melyeket vétünk, véthetünk. Sokszor zavaró, idegesítő dolgok, néha csak apróságok amelyek felhalmozódnak a mindennapok során. Olyan dolgok, melyek javíthatóak lennének kis odafigyeléssel.

Friss topikok

  • FöldlakóEmber: Mint pozitív példa, lehetne ragadós. Még spórolást is jelent, gyakrabban kellene ilyen jó döntések... (2009.02.01. 23:47) Pozitív példa

Linkblog

Archívum

Pozitív példa

2009.01.30. 00:34 :: pibu

 

Egy, az Amerikai Egyesült Államok Energiaminisztériuma által 1995-ben készíttetett tanulmány szerint az Egyesült Államok évente 37 milliárd dollárt költ világításra, amely 30-60%-kal csökkenthetõ lenne, ha korszerû, környezetbarát világítótesteket szerelnének fel. (12-24 milliárd dollárról van szó, ez az összeg Magyarország éves költségvetési hiányának 2-4 szerese!)
Kültéri lámpatestek felszerelésekor mégsem szokás figyelembe venni a megvilágítás hatékonyságát, hogy a berendezés által kibocsátott fény hány százaléka irányul arra a felületre, ahova szánták, és mennyi fény ``kószál el'' céltalanul az éjben. Pedig egy jól megtervezett világítás esetén azon ritka helyzetek egyike valósul meg, amikor a gazdaságosság és a környezetvédelem érdekei egybeesnek. Amennyiben ugyanis a fényforrás megfelelően van elhelyezve, és csak oda világít, ahol arra ténylegesen is szükség van, az nemcsak a környezetre káros fényszennyezést szünteti meg, hanem ugyanaz a megvilágítási szint kisebb teljesítményű lámpával is elérhetővé válik.
Ez a felismerés vezette a MÁV Rt. világítástechnikai reformját is, amely annyira jól sikerült, hogy a Nemzetközi Sötét Ég Egyesület különdíját is elnyerte. A cél az volt, hogy a lámpatestek lecserélése után a világításra fordított kiadások csökkenjenek, ugyanakkor a peronok legalább is ugyanúgy, de inkább még jobban meg legyenek világítva. A képen a Keleti Pályaudvar és Budapest látható éjszaka. Jól megfigyelhető, hogy a peronok sokkal inkább meg vannak világítva, mint az utcák, mert a fény oda jut, ahova szánták.
 
;A Keleti pályaudvar éjszaka
A beruházást a vasúttársaság 1.300.000 eurós PHARE támogatásból és 263 millió Ft önrészbõl valósította meg 2000-ben, a műszaki követelményekre vonatkozóan saját belső szabványokat alakítottak ki. Ezzel a MÁV Rt. 40%-os energia-megtakarítást, az energiaártól és az üzemidõtõl függõen 80-120 millió forint költség-megtakarítást ért el, a beruházás megtérülési ideje öt éven belüli.

Nemrég befejeződött a főváros közvilágítás-korszerűsítési programja is, melynek során az elmúlt három évben 3,4 milliárd forintból több mint 82 ezer lámpatestet cseréltek korszerűbbre.
 
A hálózat felét érintő csere révén, amellett, hogy kétszeresére nőtt a megvilágítás fényereje, 11 megawattnyi teljesítménycsökkenést értek el. Ezzel a korábbinál egyharmaddal takarékosabb működéssel évente 900 millió forintot takaríthat meg a főváros. Az Európai Unió is hozzájárul a korszerűsítési programjhoz: 133 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtottak a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumon keresztül..

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elbasztuk.blog.hu/api/trackback/id/tr35911500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FöldlakóEmber · http://kornyezet.blog.hu 2009.02.01. 23:47:29

Mint pozitív példa, lehetne ragadós. Még spórolást is jelent, gyakrabban kellene ilyen jó döntéseket hozni. Nagyon szemléletes kép. Mondjuk én mostanában le vagyok maradva a hírekről, így erről sem hallottam, ha egyáltalán a média rákap a jó dolgokra is. Pedig az ilyennek is kellene a hírverés!
süti beállítások módosítása